Om optimaal inzicht te krijgen in de advertentieprestaties of in het succes van je marketingkanalen is het van belang om gebruik te maken van Urchin Tracking Module (UTM) parameters. Dit zijn kleine variabelen die je aan de url meegeeft waar iemand op klikt zodat jij precies inzichtelijk hebt welke campagnes het meest effectief zijn.
Wat zijn UTM Parameters?
UTM Parameters zijn eigenlijk kleine stukjes tekst die achter je normale URL komen te staan die ervoor zorgen dat jij in Google Analytics precies kan zien van welke bron, medium, campagne of advertentie je websitebezoekers afkomstig zijn. Ongetwijfeld heb je deze wel eens gezien. Parameters zijn heel zinvol omdat ze worden gebruikt om de effectiviteit van online marketing kanalen te meten.
Een voorbeeld van een url waarbij gebruik is gemaakt van UTM Parameters.
Hoe gebruik ik parameters?
Bij het aanmaken van een advertentie in bijvoorbeeld Facebook Business kun je bij tracking zelf je parameters meegeven, die dan automatisch worden meegeven wanneer iemand op een link klikt. In Google Analytics zie je vervolgens via welke advertentie mensen op je website zijn binnengekomen en wat ze vervolgens op je website hebben gedaan.
Bij Facebook Business kun je zelf de parameters meegeven aan de URL.
Parameters werken volgens een vaste structuur. Je vult de waarden in voor de zogenoemde parameters, zodat jouw bestemmings-url te meten is in Google Analytics. Dit kun je zelf doen als je weet hoe ze werken, maar dat kan ook via deze handige tool van Google zodat je zeker weet dat je geen fouten maakt. Hieronder leggen we de belangrijkste parameters uit.
utm_source= Hier wordt de bron van de marketingcampagne ingevuld. Zo kun je in Google Analytics onder acquisitie zien van welke bron je websitebezoeker afkomstig is. Dit kan bijvoorbeeld Google of Facebook zijn, als je via Adwords of het Facebook Business netwerk aan het adverteren bent.
utm_medium= Hier vul je het medium in dat voor je marketingcampagne wordt gebruikt. Hier kun je bijvoorbeeld ‘Mail’ voor gebruiken. Bij advertenties op Facebook maken we gebruik van ‘cpc’ aangezien het gaat om advertenties die via het ‘Cost-per-click’ mechanisme worden verrekend.
utm_campaign= Hier wordt de naam van de campagne ingevuld, zodat jij precies in Google Analytics terug kan zien via welke campagne de websitebezoeker afkomstig is. Hier kan het bijvoorbeeld gaan om een ‘zomer_sale’ campagne.
utm_content= Met content kun je onderscheid maken in verschillende soorten advertenties. Stel dat je verschillende advertenties aan het testen bent onder een doelgroep, dan is je bron, medium en campagne hetzelfde maar verschillen je advertenties. Daarom vul je per advertentie een waarde onder utm_content in die het verschil in de advertenties benadrukt (Bijvoorbeeld utm_content=A en utm_content=B).
Op deze manier weet je precies welke advertentie beter presteert. In onderstaand voorbeeld zijn de verschillen bijvoorbeeld relatief klein, maar we weten wel dat advertentie B tot een hoger conversieratio heeft geleid.
In dit voorbeeld zien we exact dat de mensen die via advertentie B de website hebben bereikt meer hebben geconverteerd dan de mensen die via advertentie B de website hebben bereikt.
Haal het meeste uit je marketingcampagnes
Door gebruik te maken van parameters weet je exact welke advertentie het beste werkt en dat helpt je om nog efficiënter om te gaan met je online campagnes. Je wilt immers het meeste uit je budget halen. Wil je hulp bij het instellen van parameters of bij het optimaal meten van je online marketingcampagnes? Onze online marketeers staan graag voor je klaar!