Google heeft onlangs aangekondigd dat het machine learning systeem genaamd ‘Rankbrain’ een nog belangrijkere factor gaat zijn bij het rangschikken van zoekresultaten. Maar wat is Rankbrain precies en hoe kun je ervoor zorgen dat je website geoptimaliseerd is voor deze belangrijke SEO factor? Wij leggen het je uit in deze blog.
Wat is Google Rankbrain?
Of eerder gezegd, wie is Rankbrain? RankBrain is een zelflerend algoritme dat Google helpt om zoekopdrachten beter te begrijpen. Het legt verbanden tussen woorden en daardoor kan Google webpagina’s in de zoekresultaten weergeven zonder dat deze het exacte zoekwoord hebben. Rankbrain heeft genoeg aan een sterk vergelijkende variant of synoniem om de juiste resultaten te tonen. Zo kan Google zelfs resultaten tonen bij zoekopdrachten waarop nog nooit eerder is gezocht.
Google laat resultaten zien zonder de exacte zoekterm ‘website titel’.
Factoren waar Rankbrain naar kijkt
Rankbrain meet middels machine learning hoe gebruikers reageren op getoonde zoekresultaten en gebruikt deze input om het algoritme verder te optimaliseren. Enkele factoren waar Rankbrain naar kijkt zijn:
- Dwell time van de pagina
- Klikfrequentie (CTR) vanuit de zoekresultaten
- Context van de pagina
3 optimalisatie tips voor Google Rankbrain
1. Verhoog de dwell time van de pagina
Dwell time is de tijd vanaf het moment dat een gebruiker op een zoekresultaat klikt tot het moment dat een gebruiker weer terugkeert naar de zoekresultaten. Pagina’s met een hoge dwell time geven een teken aan Rankbrain dat de content waardevol is voor de gebruiker. Je kunt de dwell time op de volgende manieren verhogen:
- Zorg dat de content op de pagina de 'belofte' van het zoekresultaat waarmaakt
- Stimuleer bezoekers om door te klikken binnen je website met interne links en CTA's
- Verbeter de laadsnelheid van de pagina's
- Een overzichtelijk webdesign waarin gebruikers eenvoudig kunnen navigeren en zoeken
- Aantrekkelijke kopteksten waardoor gebruikers willen doorlezen, bijvoorbeeld met tips of voordelen
- Een intro die de inhoud van de pagina verkoopt. Een gebruiker scant binnen een paar seconden de website en deze moet je dus snel zien te overtuigen
- Gebruik van ondersteunende video's en afbeeldingen
- Meer (relevante!) content op de pagina
2. Verhoog de CTR vanuit de zoekresultaten
De CTR geeft het percentage personen dat op een zoekresultaat klikt weer. Een hoge CTR vanuit de pagina met zoekresultaten geeft aan Google een teken dat gebruikers het resultaat aantrekkelijk en relevant lijken te vinden. Je kunt de CTR op de volgende manieren verhogen:
- Met een overtuigende titel. Gebruik emotie, een vragende vorm, nummers (3 tips om..) en schrijf actief
- Met een aantrekkelijke meta-omschrijving die de gebruiker overhaalt om door te klikken. Vertel wat je ze te bieden hebt en gebruik een duidelijke CTA
- Optimaal gebruik van toegestane tekens in de titel (70) en meta-omschrijving (320)
- Met rich snippets om nog beter op te vallen in de zoekresultaten
- URL die duidelijk aangeeft waar de gebruiker naartoe gaat en wat de gebruiker op de pagina kan verwachten
- Merkbekendheid creëren. Gebruikers zijn eerder geneigd om op je zoekresultaat te klikken als ze je naam herkennen
3. Maak de context begrijpbaar met LSI woorden
Latent Semantic Indexing (LSI) woorden zijn woorden die sterk geassocieerd zijn met je zoekwoord. Door LSI woorden, bijvoorbeeld van het zoekwoord ‘title tag’, toe te voegen, laat je aan Rankbrain zien dat je pagina over dat onderwerp gaat en maak je een goede kans om bij (gerelateerde) zoekopdrachten over title tags te ranken.
Je kunt voorstellen voor LSI woorden vinden met de LSI Graph Generator, de Zoekwoordplanner van Google AdWords en gerelateerde zoekopdrachten vanuit Google. Voorbeelden van LSI woorden bij 'title tag' vanuit Google:
Gerelateerde zoekopdrachten aan ‘title tag’ in Google.
Hoe beter de zoekresultaten aansluiten bij de zoekopdracht, hoe beter de gebruikerservaring. En dat is natuurlijk het doel van Google. Zorg er dus voor dat je content naadloos aansluit op de zoekopdrachten waarop je gevonden wilt worden, optimaliseer je website om de dwell time te verhogen en probeer waar nodig je titel en meta-omschrijving te optimaliseren.