In de At Venture van deze maand vertellen twee Into the Source collega's over hun passie. En niet de twee minsten: bier en pizza! Het hele interview lees je in deze blog.

Vertel eens Thomas, hoe gaat het brouwen van bier in z’n werk en waar moet je op letten?

Bier bestaat uit 4 ingrediënten, namelijk: water, mout, hop en gist. Het proces van bierbrouwen kent een aantal stappen. Je mengt de ingrediënten met elkaar, waarna er een aantal suikers vrijkomt. Daarna moet het bier op een specifieke temperatuur verhit worden. Hierop verandert het bier in een combinatievloeistof welke je moet laten uitgisten. Na een gezonde portie geduld is je bier gereed om te bottelen. 

Ikzelf doe het op een simpelere manier, ik gebruik een metalen container waar het hop en mout al in zit, gecombineerd). En die vermeng ik met water. Laat ik uitgisten en dan voeg ik zelf glucose toe (zitten geen restproducten in) Na een paar weken gisten kun je het op de fles stoppen laat je weer uitgisten en dan heb je bier.  

Is het goedkoper dan supermarktbier?

Nee, het is niet goedkoper. De prijs per biertje is vergelijkbaar met het reguliere supermarktbier. De kosten zitten vooral in de materialen om het bier te brouwen. Het voordeel is wel dat je eigen gebrouwen bier over het algemeen veel lekkerder is; de meeste supermarktbieren hebben standaard formules, maar met eigen brouw kun je zelf keuzes maken m.b.t. de verhoudingen van ingrediënten.  

Hoe en wanneer is deze hobby ontstaan?

Mijn hobby is begonnen in februari dit jaar. Op een bepaald moment had ik de indruk dat de overheid bierconsumptie zou gaan verbieden, om te voorkomen dat mensen de straat op zouden gaan. Het leek me daarom leuk om zelf eens aan de slag te gaan. Daarnaast, als alles weer open zou gaan is het natuurlijk ook handig om een grote voorraad bier te hebben. Ook was het een hobby die ik thuis kon uitoefenen, wat een redelijke vereiste was in Corona-tijd.  

Is het wel eens mislukt?

Ik ben een keer ongeduldig geweest en heb toen te snel het bier gedronken. Daar was opzich niets mis mee, maar het was gewoon niet zo lekker. Dus het is weer een kwestie van geduld.

En hoe smaakt het?

Top! Tot dusver is het goed bevallen. Smaak is een combinatie van de mout (dat is de basis van het bier), daar zitten smaakstoffen in. Een groot deel van de smaak komt van de hop. En tot slotte heb je nog de giststam. Dus veel knoppen om aan te draaien. In mijn geval alles in een pakje, alles in een bak water gooien. Een brouwketel heb ik niet, die is vrij duur. Dus daarvoor moet ik eerst m’n vrouw hiervan overtuigen.  

En hoe smaakt het?

Thomas aan het brouwen

Vertel eens Tim, hoe gaat een eigen pizza bakken in z’n werk?

Je koopt een pak bloem van de supermarkt van een euro, gaat ermee experimenteren en dan vervolgens krijg je een pizza, die dan in de heetste stand in de openlucht oven gaat.  

Waar moet je op letten tijdens het bakken van pizza’s?

Het deeg van tevoren bereiden. Als je 15 minuten van tevoren het deeg gaat maken is het minder lekker dan als je het 2 dagen van tevoren al bereid. Dan gaat het meer gisten, fermenteren, en krijgt het meer smaak. Ook moet je de beste ingrediënten gebruiken. Daarnaast is het belangrijk dat je de oven goed voorverwarmd. Deeg moet heel goed gekneed worden, anders krijg je niet genoeg luchtbelletjes in je pizza dat wil je juist. Zoveel mogelijk water toevoegen is de uitdaging. In oven gaat deeg reizen, water verdampt, dat zorgt voor extra stoom van binnenuit, daardoor wordt hij nog zachter en knapperiger. Ik gebruik 60% water voor de pizza

Heb je eerst onderzoek gedaan naar de beste manier om pizza’s te bakken?

Ik had een boek van Giorgio Locatelli, 2,5 bladzijde gaat over pesto en de rest van het boek over het maken van deeg. Dit is het recept heb ben ik toen gaan gebruiken. Inmiddels heb ik zelf het recept aangepast. 

Is het wel eens mislukt?

Erg vaak. Deeg blijven kleven, of te veel zout. Met dat laatste kan je dan niet zoveel meer. Dan moet je opnieuw beginnen.  

Is het goedkoper dan pizza kopen?

Ja, het is veel goedkoper.

En hoe smaakt het?

Beter dan New York pizza. En elke keer weer anders. Bloem wisselt nog wel eens, en je kan eindeloos variëren. Zo hebben we wel eens nutella marshmallow pizza gemaakt.  

En hoe smaakt het?

Tim pizza aan het bakken

Tags passie, werknemers, Digital Agency

Publicatiedatum 14 oktober 2021