SEO staat voor Search Engine Optimization oftewel Zoekmachine Optimalisatie in het Nederlands. SEO of zoekmachineoptimalisatie zijn alle activiteiten die helpen je website beter vindbaar te maken in zoekmachines. Indien je meer bezoekers naar je website wil laten gaan via zoekmachines, zonder te adverteren dan zul je aan de slag moeten met Search Engine Optimization. Google geeft helaas geen lijst met regels waaraan een website moet voldoen om goed gevonden te worden waardoor SEO vaak moeilijk is om mee te beginnen. In deze blog leggen we daarom kort uit wat SEO in de basis is en geven enkele praktische tips om zelf met SEO aan de slag te kunnen. SEO wordt nogal eens verward met SEA (Search Engine Advertising). SEA heeft ook te maken met de zoekresultaten, maar zijn de betaalde advertenties die altijd boven de organische resultaten getoond worden. Waar SEA dus geld kost, kan met SEO op een duurzame manier resultaat behaald worden.

Het belang van SEO

SEO is minstens even belangrijk als het hebben van een aantrekkelijke en goed functionerende website. Een potentiele klant moet weten dat jij als bedrijf bestaat. Ze moeten immers eerst van je bestaan weten, voordat ze overtuigd kunnen worden dat jouw product of dienst voor hen de juiste oplossing is. Naast gevonden worden door zoekmachines is een hoge positie in de zoekresultaten ook van belang omdat jouw bedrijf waarschijnlijk niet de enige is die een bepaald product of dienst aanbiedt. Hoe hoger jouw positie in de zoekmachines, hoe hoger de kans dat (potentiele) klanten doorklikken naar jouw website. Om te bepalen welke webpagina het best en het meest relevant is, kijkt het algoritme naar drie onderdelen. Deze 3 onderdelen zijn:

  • Techniek: de snelheid van je website, de indexeerbaarheid van je website, maar ook de alt beschrijvingen en paginatitels.
  • Content: hierbij gaat het niet alleen om tekst, maar ook om video’s en afbeeldingen.
  • Autoriteit: links naar je websites toe en exposure via bijvoorbeeld likes en shares op social media.

Maar waar begin je mee?

Mogelijk heb je al een idee van waar en wat je wilt gaan optimaliseren, maar mogelijk ook niet. Het SEO-proces kost tijd en dit is belangrijk om je te realiseren voordat je ermee aan de slag gaat. Graag geven we wat basistips om mee te starten:

1. Doe een zoekwoordenonderzoek

Een zoekwoordenonderzoek is behalve een cruciale basis voor een effectieve SEO- en SEA-strategie, ook van belang om inzicht te krijgen in de behoeften van jouw doelgroep. Er wordt namelijk niet voor niets op deze termen gezocht, ze hebben iets nodig.

2. Optimaliseer je website op technisch gebied

Technische website optimalisaties kunnen we verdelen in 3 belangrijke kerntaken: Websitesnelheid optimaliseren, Website optimaliseren voor alle type devices, Pagina fouten herstellen + Hosting prestaties verbeteren

3. Content: schrijf content voor SEO

Geoptimaliseerde content is echter meer dan tekst alleen. Om content goed te laten werken voor SEO zul je rekening moeten houden met grafische elementen, leesgedrag van bezoekers en pagina’s van concurrenten. Het is belangrijk dat de tekst geschreven wordt voor de potentiele doelgroep. De content up to date houden is van belang voor jouw bezoekers en voor de zoekmachines.     

Kom je er niet uit en wil je graag hulp bij SEO, SEA of het optimaliseren van jouw website? Wij denken graag met je mee en helpen je verder. Neem vrijblijvend contact met ons op om te zien wat we voor jou kunnen betekenen!

Tags SEO, Zoekmachine optimalisatie, Zoekwoorden, Vindbaarheid, Google, Bing, Yahoo

Publicatiedatum 23 april 2021