Google Analytics is de meest gebruikte tool wereldwijd om bezoekersgedrag op je website of app te meten. Echter is de standaard implementatie hiervan voornamelijk gebaseerd op het meten van losse pagina's. Daarom laten we jullie graag kennis maken met de waardevolle inzichten die je krijgt in Google Analytics middels gebeurtenissen met Google Tag Manager.

Gebeurtenissen meten

In Google Analytics kunnen gebeurtenissen worden gemeten om te zien hoe gebruikers interactie hebben met je website of app. Een gebeurtenis is een bepaalde actie die een gebruiker uitvoert, denk aan het klikken op een CTA of het verzenden van een formulier.

Om gebeurtenissen te meten zul je de code van de website moeten wijzigen. Hiervoor is vaak een developer vereist, maar met toedoen van Google Tag Manager is dat niet langer noodzakelijk. Met deze tool implementeren we eenmaal een stukje code op de website, waarna we direct gebeurtenissen kunnen instellen en meten in Google Analytics.

Gebeurtenissen meten

Eenmalig stukje code van Google Tag Manager waarmee gebeurtenissen kunnen worden ingesteld.

Wij geven je een aantal voorbeelden van waardevolle gebeurtenissen:

Formulierverzending zonder bedankpagina

Niet elk contactformulier beschikt over een bedankpagina, waarbij mensen naar een URL worden gestuurd (zoals /bedankt.html). Door een tag in te stellen in Google Tag Manager zijn we toch in staat om ook dit soort waardevolle gebeurtenissen te meten. Wanneer het formulier is verzonden wordt de tag geactiveerd en de gebeurtenis doorgestuurd naar Google Analytics.

Formulierverzending zonder bedankpagina

Voorbeeld van een formulierverzending zonder bedankpagina.

Op deze manier ontvang je inzicht in je conversieratio. Voldoet deze niet aan de verwachtingen? Dan kan het zijn dat de gebruiksvriendelijkheid of de plaatsing van het formulier niet optimaal is.

Klikken op contactgegevens

Het aantal contactverzoeken dat afkomstig is vanaf je website, bijvoorbeeld omdat iemand op je e-mailadres of telefoonnummer klikt is tevens belangrijk om te meten. Je weet dan immers of mensen je contactmogelijkheden kunnen vinden. 

Klikken op contactgegevens

De tag wordt geactiveerd en doorgestuurd naar Google Analytics als er op een e-mailadres is geklikt (mailto).

Ontvang je weinig inzendingen van contactformulieren maar krijg je wel veel contactverzoeken via de website? Dan geeft dat mogelijk aan dat jouw bezoekers liever direct contact opnemen of het contactformulier niet gebruiksvriendelijk vinden.

Kopiëren van contactgegevens

Naast het 'klikken op' kan het 'kopiëren van' ook een belangrijke gebeurtenis zijn. Dit geeft aan dat een bezoeker jouw telefoonnummer, e-mailadres of vestigingsadres opslaat om deze mogelijk te gebruiken voor het bellen, mailen of navigeren naar jouw bedrijf. Dit kan eenvoudig gemeten worden met Google Tag Manager. In Google Analytics zien we vervolgens exact welk stukje tekst er gekopieerd is.

Bestanden downloaden

Heb je bestanden op je website zoals brochures, handleidingen of whitepapers? Dan is het waardevol om te meten hoe vaak deze daadwerkelijk worden gedownload. Google Tag Manager biedt de mogelijkheid om je PDF, Excel en CSV-bestanden eenvoudig meetbaar te maken zodat je precies inzichtelijk kunt krijgen hoe vaak jouw bestand is gedownload.

Bestanden downloaden

De tag wordt geactiveerd en doorgestuurd naar Google Analytics als er een PDF is gedownload.

Videoweergaven

Je hebt een investering gedaan in het maken van een video maar vervolgens wordt niet gemeten hoeveel mensen daadwerkelijk de nieuwe video op je website hebben bekeken. Dat is zonde. Met Google Tag Manager kun je waardevolle informatie ontvangen over jouw video: denk aan het aantal weergaven, hoelang deze is bekeken en hoe vaak deze is gepauzeerd.

Valt het aantal videoweergaven tegen in vergelijking met het aantal bezoekers op de pagina? Wellicht is de video dan niet op de juiste plek geplaatst of is deze niet aantrekkelijk genoeg.

Scrollen op de website

Google Tag Manager kan zelfs achterhalen hoe ver bezoekers scrollen op een pagina. Dit is waardevol omdat je zo een indicatie krijgt of bezoekers je content wel interessant genoeg vinden om te lezen, of wel blootgesteld worden aan specifieke content. Staan je contactgegevens bijvoorbeeld onderaan een pagina maar scrollt niemand naar de footer? Dan kan het een overweging zijn om deze gegevens naar boven te plaatsen.

Scrollen op de website

Google Analytics geeft weer hoe ver bezoekers hebben gescrold op de pagina.

Informatie vanuit Google Tag Manager

Naast de bovenstaande gebeurtenissen is er nog meer informatie die vanuit Google Tag Manager doorgestuurd kan worden:

  • Acceptaties van cookies door de gebruiker
  • Of de gebruiker was ingelogd
  • De gemeente waar de gebruiker woont
  • Content die de gebruiker heeft gezien
  • De temperatuur van die dag

Kortom, met Google Tag Manager kun je vele waardevolle gebeurtenissen instellen om te meten in Google Analytics. Ben je enthousiast geworden? Wij helpen je graag met het instellen van gebeurtenissen met Google Tag Manager in Google Analytics die voor jouw website waardevol zijn.

Tags gebeurtenissen, Google Analytics, Google Tag Manager

Publicatiedatum 30 november 2017