Adverteren op Facebook is booming. Met bijna 2 miljard maandelijkse gebruikers en een schat aan data is Facebook op dit moment een van de meest gebruikte advertentienetwerken. Maar hoe ga je te werk met Facebook Advertising?
Wat zijn de mogelijkheden met Facebook Business?
Iedere dag loggen er zo’n 1 miljard mensen in op Facebook. Al die mensen beschikken over unieke gegevens zoals naam, geslacht en leeftijd maar vertonen ook uniek gedrag door alleen de pagina's en berichten te liken die voor hen relevant zijn. Omdat we precies kunnen targeten op basis van die gegevens en gedragingen - en ook mensen kunnen retargeten - is het Facebook Business netwerk bijzonder interessant.
Met een Facebook pixel (een stukje code op je website dat net zoals een cookie bijhoudt welke pagina’s je bezoekt) kun je gebeurtenissen op je website meten en zo dus mensen retargeten die een bepaalde pagina hebben bezocht of een specifieke actie hebben ondernomen.
De 7 richtlijnen om succesvol te adverteren met Facebook
Succes met adverteren op Facebook is echter niet vanzelfsprekend. Want naast de privacy-issues van gebruikers zijn er nog een aantal zaken waar je als adverteerder rekening mee moet houden. Daarom hebben wij 7 richtlijnen om succesvol te adverteren met Facebook op een rij gezet, die jou helpen het beste uit Facebook te halen.
1. Kies de juiste doelstelling
Voordat je een advertentie gaat starten op het Facebook Business netwerk is het belangrijk om een heldere doelstelling te formuleren. Wat wordt het doel van de advertentie en wat wil je er mee bereiken? Ben je op zoek naar meer leads of wil je meer bekendheid genereren voor je product? Facebook beschikt over de volgende doelstellingen die je kan gebruiken wanneer je een nieuwe campagne aanmaakt:
2. Specificeer je doelgroep en optimaliseer je targeting
Minstens zo belangrijk als een heldere doelstelling is een specifieke doelgroep. Een doelgroep kan gebaseerd worden op basis van locatie, door alleen mensen in een straal van 20 kilometer rondom Zwolle te gebruiken of juist uit te sluiten. Ook is het mogelijk om een doelgroep aan te maken op basis van de gegevens die Facebook heeft over haar gebruikers en gebruik te maken van een 'Gedetailleerde doelgroep'.
Met gedetailleerde doelgroepen kun je als reisbureau bijvoorbeeld alleen de mensen bereiken die interesses hebben in reizen, tussen de 20 en 34 jaar zijn en in het afgelopen halfjaar een verre reis hebben gemaakt. Ook biedt Facebook de mogelijkheid om een doelgroep te maken op basis van eigen gegevens, ook wel 'Aangepaste doelgroepen' genoemd. Upload je CRM-klantenbestand en gebruik deze als doelgroep of probeer je websitebezoekers te retargeten via aangepaste doelgroepen.
Een voorbeeld van targeting op basis van locatie waarbij een straal van 20 kilometer rondom Zwolle is aangehouden, maar waarbij Dalfsen en Wezepe zijn uitgesloten.
3. Bereken wat een click op een advertentie voor jou waard is
Adverteren kost geld, en veel adverteerders zoeken dan ook naar methoden om zo efficiënt mogelijk met hun advertentiebudget om te gaan. Wat daarbij helpt is een zeer gerichte targeting. Hoe specifieker de doelgroep, hoe kleiner het bereik en hoe lager de totale kosten uitvallen om die doelgroep te bereiken.
Daarnaast hangt het bedrag dat je daadwerkelijk uitgeeft af van de prestaties van je advertentie. Hoe beter deze wordt ontvangen door de doelgroep, hoe lager je cost-per-click (CPC) en hoe lager de totale kosten. Net als bij Google Adwords leidt een hogere click-through-rate (CTR) tot een lagere cpc en vice versa.
Wil je het meeste uit je budget halen? Onze online marketeers helpen je graag. Bijvoorbeeld met het instellen van automatische regels zodat je je campagnes kan laten uitschakelen wanneer je je maximum budget overschrijdt. Zo weet je zeker dat je nooit teveel uitgeeft.
4. Test je advertenties
Wat voor de een werkt, hoeft voor de ander niet te werken. Probeer daarom tijdens je campagnes altijd meerdere advertenties te testen. Op die manier achterhaal je immers wat het beste werkt voor je doelgroep op Facebook. Wil je meer weten over testen? Lees dan onze blog over A/B testen.
Een eigen A/B test van Into The Source waarbij twee verschillende afbeeldingen onder de doelgroep 'Websitebezoekers' zijn getest.
5. Beeld moet triggeren
Niets is tegenwoordig zo belangrijk als beeld. De aandacht van een persoon gaat intuïtief als eerste uit naar het beeldmateriaal. Daarom is het van belang dat je gebruik maakt van een foto die triggert. Houd daarbij rekening met het juiste formaat want het is zonde wanneer een foto wordt afgesneden of onscherp wordt vertoond. De meest gangbare formaten voor foto’s op Facebook zijn:
6. Meet je advertentieprestaties
Het meten van je advertentieprestaties is essentieel om te controleren of je doelstellingen worden behaald. Mogelijk dien je je budget aan te passen of is het wellicht nodig om een andere advertentie te gebruiken in je campagne. In Facebook Business vind je een aantal statistieken welke je helpen om het succes van je Facebook campagnes te verklaren.
7. Track je websitebezoekers
Een advertentie op Facebook heeft vaak als doel om mensen (opnieuw) in contact te brengen met een product of dienst waarvoor een actie van een gebruiker is vereist. Die actie kan bijvoorbeeld het klikken op een link zijn. Om optimaal inzicht te krijgen in de prestaties van je advertentie is het van belang dat je Urchin Tracking Module (UTM) parameters meegeeft aan je advertentie-URL zodat je je websitebezoekers kan tracken. Wat dat zijn en hoe je het moet gebruiken leggen we uit in dit blog.
Facebook: volop mogelijkheden voor iedere business
Facebook Business biedt dus een legio mogelijkheden om heel gericht te targeten. Zorg altijd voor een heldere doelstelling, een gerichte targeting en meet je advertentieprestaties. Zo haal je het meeste uit Facebook Business. Mocht je nog vragen hebben over Facebook Business of wil je meer weten? Into The Source heeft de expertise in huis om jou te helpen bij het ontwikkelen, optimaliseren en meten van Facebook-advertenties. Laat het ons weten en we helpen je graag!