Dit jaar wordt de Google BERT update verder doorgevoerd in Nederland. Volgens Google is BERT de grootste update binnen search van de afgelopen 5 jaar. Ongeveer 10% van alle zoekopdrachten krijgen te maken met deze update. BERT staat voor Bidirectional Encoder Representations from Transformer. Dit is een deep learning algoritme die menselijk taalgebruik en de context van een zin beter begrijpt (Natural Language Processing)

Wat doet BERT nu precies

Door de BERT update begrijpt Google beter het menselijk taalgebruik en de context van een zin. In een zin kunnen korte woorden een groot verschil maken voor de context.

Waar is BERT van toepassing

De nieuwe update is van toepassing op de normale zoekresultaten en de featured snippets. Houd daarom rekening met deze update wanneer je nieuwe content gaat schrijven.

Hoe ziet de update er nu uit?

Google geeft zelf het volgende voorbeeld:
Wanneer iemand de volgende zoekterm in toetst “2019 brazil traveler to usa need a visa”, maakt het woord “to” een groot verschil.  Dit woord geeft namelijk de intentie weer. Iemand wil vanuit Brazilië reizen naar de Verenigde Staten van Amerika en wil weten of visum nodig is. Voor de update was het voor het algoritme van Google niet duidelijk dat het woord “to” erg belangrijk is voor de zoekopdracht. Google gaf dan bijvoorbeeld een nieuwsartikel weer over hoe mensen in amerika kunnen reizen naar Brazilie, zonder een visum aan te vragen. Dit is natuurlijk niet het gene waar de google gebruiker naar op zoek is.

Gevolgen voor alle websites

Google is slimmer geworden en de kwaliteit van content is daarom nog belangrijker geworden. In plaats van zoeken via steekwoorden is gebruik van hele zinnen steeds beter mogelijk. Een reden voor het uitbrengen van deze update is namelijk dat er steeds meer gebruik wordt gemaakt van voice search.  Het gebruik van voice search groeit iedere dag wereldwijd en ook in Nederland. Via voice search worden voornamelijk complete zinnen uitgesproken in plaats van een paar zoektermen. Kortom deze update maakt het communiceren met Google weer een stuk eenvoudiger. Nogmaals houd hier dus rekening mee, wanneer je content gaat schrijven voor een website.

Meer informatie

Voor meer informatie ga naar de volgende pagina van Google.

Tags Google BERT, SEO

Publicatiedatum 20 januari 2020

Wil jij meer weten over Google BERT of op weg geholpen worden met onze tips? Neem dan contact met ons op.

Marcel Brands, Commercieel Manager